Hoe kunnen we aromatherapie toepassen in de acute Geneeskunde?
Iedereen heeft wel eens van aromatherapie gehoord. De meeste mensen associëren het met wellness en “lekkere geurtjes”, maar aromatherapie is veel meer dan dat.
Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid met gebruikmaking van aroma therapeutische producten zoals etherische oliën.
Zo worden etherische oliën al jaren toegepast voor diverse cosmetische doeleinden en in cosmetische producten, als smaakstoffen in de voedingsindustrie en voor verschillende therapeutische doeleinden, zowel in de reguliere als in de alternatieve gezondheidszorg.
In verschillende buitenlanden, waaronder Amerika, verdient aromatherapie ook terecht zijn plek in de Acute Zorg. Zo worden Marjolijn en Lavendel bijvoorbeeld succesvol ingezet bij patiënten die angst ervaren tijdens hun (acute) opname in het ziekenhuis of angst hebben voor het ondergaan van een spoedoperatie en wordt gember succesvol ingezet bij postoperatieve misselijkheidsklachten.
Aromatherapie wordt in de Nederlandse acute gezondheidszorg nog weinig ingezet. Zowel in de prehospitale als in de hospitale setting hebben we toch veel te maken met dergelijke "ongemakken" waar aromatherapie succesvol voor kan worden ingezet. In de regel zijn essentiële oliën veel effectiever en krachtiger dan synthetische geneesmiddelen, terwijl essentiële oliën geen bijwerkingen kennen. Het is daarom toch erg vreemd dat men toch de voorkeur geeft aan synthetische geneesmiddelen? Zou gemak en geld dan toch een belangrijke rol spelen?
We nemen jullie mee in een wetenschappelijk verhaal met succesvolle toepassingen van aromatherapie in de Acute Zorg; graag gaan wij met jullie in gesprek over hoe aromatherapie in de Acute Zorg meer op de kaart komt!